Stryn : 2.224 km

blader omlaag

Ik heb de vaste lezers gisteren een beetje in de steek gelaten.

De slechte internetverbinding zou natuurlijk de perfecte smoes zijn. De echte reden was veel gezelliger… waarover meer als we bij dat reisverslag zijn aangeland.

We pakken het draadje op bij onze logeerpartij op de boerderij van Vidar. Iedereen die voor ons ’s morgens een eitje bakt is een echte held. Zeker als dat wordt geserveerd op het zelfgebakken brood van tante die 2 huizen verder op de berg woont.


 
Vidar wil mijn motor graag proberen. Da’s goe… maar dan wil ik jouw trekker testen. En dus klim ik stoer in motorpak op zijn blauwe kolossale New Holland en geeft onze grote vriend een paar korte aanwijzingen. Euhh Vidar.. die stal… is die belangrijk? Heel kort zie ik twijfel in zijn ogen die meteen plaats maakt voor zijn zo typerende glimlach. Vervolgens draait hij zich doodleuk om en loopt weg. Vol vertrouwen in mijn trekker capaciteiten… nu ik nog. Ik kan jullie wel verklappen dat ik er behoorlijk lol in had om met zo’n ding te kunnen knallen.

Vidar klimt op mijn motor en voordat ik hem kan waarschuwen voor het gewicht van mijn volgepakte KTM stuift hij van het erf af. You take mine ok? See you later… En dus kan ik met mijn verse trekkerbenen plaatsnemen op zijn Honda CBR 1000F om vervolgens door de blubber van de berg af te glibberen. Vidar is inmiddels in geen velden of wegen meer te bekennen. Later blijkt dat hij een ander braamstruiksbinnenpad heeft genomen. Gelukkig durft onze Noorse makker, gezien de strenge wetgeving aangaande buitenlandse motoren, niet op de openbare weg te rijden. Anders had ik waarschijnlijk op de trekker naar huis gekund.


 
Vidar rijdt vandaag ‘een stukkie’ met ons mee maar wil ons eerst zijn fraaie motorclub laten zien. Dat hebben ze goed voor elkaar die jongens! De ijllings toegesnelde voorzitter knijpt een oogje toe als ik een sneeuwscooter in het vizier krijg. Ik durf het bijna niet te vragen… Het is waarschijnlijk een pak van zijn hart dat er buiten geen sneeuw ligt. Rare jongens die hollanders!

Wachtende voor een ferry, hetgeen hier een veelbeoefende sport is, worden we aangesproken door een Noorse praatjesmaker. Thuis heeft ie een Harley. Spreekt u Engels? Yes zegt ie, hetgeen ook meteen de grens van zijn vocabulaire heeft bereikt. Gelukkig kan Vidar tolken. De olijke man blijkt best veel woorden nodig te hebben om weinig te melden. Maakt niet uit, toch gezellig.


 
Het was eigenlijk een gevalletje “Guus kom naar huus want de koein motn vretn” maar Vidar stelde zijn afscheid steeds maar uit. Uiteindelijk heeft hij ons een behoorlijk stuk vergezeld vooraleer hij zijn stuur thuiswaarts draaide. Motorrijden is voor hem een ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Bedankt jongen, het was een bijzondere kijk in het leven van een Noorman.


 
We treffen een Nederlandse buschauffeur die zijn wagen heeft volgeladen met (nog ouwere) knarren. Hij geeft ons een prima tip voor een betaalbaar hotel in Stryn. Misschien hoopt ie met ons wat meer leven in de brouwerij te krijgen.

Vandaag was weer een natte dag. Het regenpak van Evert, waar hij iedere keer zo graag in afdaalt, doet maar matig dienst. Hij bromt wat over de waterkoeling van zijn ballen. En dus wordt ’s avonds de fohn in stelling gebracht.

Anders dan het avondeten was de koffie in het hotel niet te pruimen. En dus wordt de campinggas uit de tas getoverd om op onze kamer water te koken. Het is ff spannend of het brandalarm niet met ons aan de haal gaat maar even later zitten we te genieten van onze warme bak.


 

Vandaag weing trollen. Hoewel? In de keuken van Vidar treffen we er een aan de muur. Morgen gaan we de beroemde Trollstigen pas bedwingen. Daar zullen we ze toch wel gaan zien?

3 Reacties

 1. Hallo Wilco en Evert,

  Bedankt voor toch een nieuw verhaal, we zaten er al op te wachten.
  Schitterende foto’ s en leuke belevenissen.
  Heel veel genieten en natuurlijk erover schrijven.

  Groetjes van ons.

 2. Hoi Eef en Wilco,
  Ik miste het verhaal gisteren al,maar had je al even aan de telefoon.
  Jullie hebben wel waanzinnig veel plezier als ik het zo lees.
  Ga vooral door met verhalen schrijven.

  groetjes en doe voorzichtig.

 3. Hé die meneer op rechts hebben we in Duitsland ontmoet tijdens het MMW…:))

Gesloten voor reacties