Hafslo : 1.847 km

blader omlaag

De dag begon met het afscheid van Berti. Hij zal er de sokken behoorlijk in moeten zetten wil hij op tijd voor zijn verjaardag op de Noordkaap zijn.

De foto’s worden gemaakt samen met de plechtige belofte om contact te houden. Terwijl hij zijn cruiser pruttelend de sporen geeft hopen we dat hij het gaat redden.


 
Eenmaal binnen komen we tot onze schrik tot de ontdekking dat de ontbijtzaal al dicht is. Nondeju… het was al 9 uur. En Evert krijg ik vast en zeker niet in het zadel zonder een fatsoenlijke hap. Gelukkig brengt vriend Felix redding en wordt de deur naar de ontbijtzaal voor zijn twee landgenoten op een kier gezet. Gered!


 
Direct na de stadsgrens van Voss duiken we de bergen weer in. Vanuit een ooghoek zie ik een waarschuwingsbord. Iets met 18%, low gear en verboden voor grote voertuigen. Oei. Voordat onze hersenen de vertaling hebben gemaakt stort de weg zich slingerend in de diepte. Maximaal 2m breed en zo’n 20 haarspelden. Van die stoere korte jongens waar je meteen bij uitkomst al weer moet insturen voor de volgende. Achteloos geflankeerd door twee watervallen. Hier kom je niet alleen ogen tekort!

Als we even later weer achteloos omhoog slingeren langs het Aurlandfjord prikt de zon door het wolkendeksel. Tijd voor een fotomomentje. Je krijgt pas een goed idee van de schaal als je weet dat die twee kleine witte stipjes zeeschepen zijn.

Vlak voor de tunnel ontdekken we de verdekt opgestelde toegang tot de ‘oude weg’ over de hoogvlakte. Al stijgend zakt de temperatuur van 17 naar 5 graden en neemt de opwinding over wat we zien omgekeerd evenredig toe. Check de foto”s en oordeel zelf…

2012-09-04 12.41.15 (1) 

Vandaag hebben we een korte rit omdat we vanmiddag bij Vidar worden verwacht. Deze Noorse motorminnende agrarier hebben we tijdens het ManneMotoWeekende in Duitsland ontmoet. Toen hij de bestemming van onze reis vernam wilde hij meteen een ‘date’. En zo is de afspraak gemaakt om een nachtje bij hem op de boerderij te gaan maffen.

Omdat hij ergens op een berg woont is er geen adres. Alleen maar de woonplaats Hafslo en een nummer. Geen punt, zo blijkt al gauw, want als we aan de praat raken met de dame van het plaatselijke tankstation blijkt dat Vidar voor haar zeker geen onbekende is. Vooraleer we routeaanwijzingen krijgen worden we eerst up-to-speed gebracht met het laatste nieuws. Want Vidar was immers pas gescheiden… maar zonder haar was hij volgens de intimi veel beter af. Fijne vent, grappige gozer, en goed voor een rondje van het benzinehuis vindt ze. Al likkend aan de gescoorde softijsjes besluiten we Vidar maar ff te bellen voor de juiste aanwijzingen.

Nadat Vidar zijn oude vadertje en tante heeft opgepikt vertrekt de gehele stoet richting berg. Ik heb medelijden met die arme postbode. Dat moet wel echt een liefhebber zijn.


 
Eenmaal aangekomen blijkt de familie een groot deel van de berg te bezitten. Meteen bij aankomst worden we ondergedompelt in het Noorse boerenleven. Vidar moet nog wat wennen aan zijn rol van alleenstaande huisvader maar maakt dat ruimschoots goed mijn zijn enorme gastvrijheid. Later op de avond maken zijn zoons en schoondochter (met iets wat op een hond leek) ook acte de presence. Het wordt een gezellige avond waarbij er alleen stiltes vallen om de enorme karbonaden/hamlappen van de barbecue een gepaste bestemming te geven. Soms is het lastig dat ons Noors nog beroerder is dan Vidar zijn Engels. De Google Xlater op mijn iPhone bewijst daarbij goede dienst.

Na een paar stevige irish coffee”s vallen de luiken weer als vanzelf dicht. Tijd om te maffen. Oogjes dicht en snaveltjes toe…

2012-09-04 12.24.41 (1)

8 Reacties

 1. Kerels, net terug uit Brazil, vanaf de bank nu genietend van jullie reis. Maar een beetje jaloers 😉
  Keep the rubber side down!

 2. Hallo Wilco,wat een fantastische reis,het is een groot avontuur en we genieten elke dag mee.

 3. Waar zo’n man en motorweekend allemaal niet goed voor is. Ik geniet van de verhalen. Veel plezier. Gr. François

 4. Hoi Wilco en Evert,

  Komplimenten, weer een schitterend reis verhaal. Als wij het lezen is het of we het zelf meemaken.
  Nog veel rijplezier samen met je motormaatje!

 5. Wat is het weer leuk om s’avonds Jan jouw verhaal voor te lezen en we zien jullie echt
  met een enorm stuk vlees voor jullie neus mmmmmm

  groetjes Jan & Marian

 6. Hoi Wilco,

  Kwam er via FaceBook bij toeval achter dat je weer op reis bent en deze keer ook nog ri Noorwegen. Ik geniet van de verhalen die veel herinneringen ophalen aan de tocht, nu al weer een jaar of tien geleden, die Rita en ik daar maakten. Tunnels, haarspeldbochten, watervallen die na een nacht regen vier keer zo groot zijn en vooral veel, heel veel nattigheid die als je ’s avonds in je hotel zit weer snel vergeten bent. Vanaf vandaag reis ik in gedachten weer mee en blijf jullie volgen op dit reis-blog. Als je terug bent moeten we toch maar weer eens afspreken om bij te praten.

  Goede reis verder,

  Erik en Rita Troost

 7. Hoi mannen,

  Ziet er tof uit daar zeker de natuur en het weer zit ook niet echt tegen geloof ik. Mooie motor Evert ben benieuwd of hij bevalt. Mannen nog veel plezier en veilige kilometers groet en kus van Peter en Diana

 8. Hallo Evert en Wilco,

  Wat leuk dat jullie een reisverslag bijhouden. Zo te zien hebben jullie het aardig naar jullie zin. Een prettige vakantie verder.

  Groetjes en goede reis verder,
  Glenn

Gesloten voor reacties