2.916 : San Sebastian

blader omlaag

De keuze voor minder offroad heeft ons tijd opgeleverd.

Tijd die wij zadelridders zo graag verzilveren in kilometers. De stramme tocht tussen Astorga en León was vlak en saai en wakkerde ons hunkerende verlangen naar de hogere hoogtes en bochtenserpentines aan. Een zwoele zwaai aan het stuur heeft ons langs de Picos de Europa naar Comillas geleid waar we twee culturele pareltjes hopen te vinden. Visuele traktaties die we eerder vanwege de eerste motorproblemen hebben geskipt. Op loopafstand van onze viersterren bedstee bevinden zich Palacio de Sobrellano en El Capricho. De laatste is een adembenemende creatie van Antoni Gaudi die 135 jaar geleden een herenhuis moest ontwerpen voor een rijke vrijgezel.


 
Weelderige vormen en spannende kleuren worden versterkt door de strakke perfectie in de details. Klik maar eens op de glas en lood ramen in de badkamer. De bij met een gitaar en de pianospelende vogel verwijzen naar de liefde voor muziek van de eigenaar. Helaas geen tijd voor een rondleiding door het Palacio ernaast. Want als we niet voor twaalf uur nokken verpatst de strenge hotelbazin vast onze motorpakken op de plaatselijke rommelmarkt.

Tijdens het ontbijt troffen we de broertjes Ed en Steve weer. Onder begeleiding van gebakken eitjes en jus d’orange bespreken we Trump, Obamacare en zijn verleden als software ontwikkelaar in Silicon Valley. Ze zijn bezig met hun derde pelgrimstocht. Ik vroeg ze gisteren voorzichtig of overnachten in een viersterren hotel wel Spartaans genoeg voor ze is.

That’s as far as w’ere prepared to take it

Om zijn woorden kracht bij te zetten legde deze eigentijdse pelgrim zijn iPhone terzijde en nam zichtbaar genietend een stevige slok uit zijn ijskoud gekoelde drankje.


 
Haarspelden voelen het lekkerst als ze met gepaste snelheid worden genomen. Ietwat geïrriteerd door het lage tempo zoek ik naar een mogelijkheid om het voor mij rijdende stelletje te omzeilen. Bij nader inzien lijken ze wel heel erg op elkaar. Dezelfde motor… hetzelfde pakkie… dezelfde… blauwe zwaailichten… oeps.

Plots bekruipt mij een dwingende behoefte om ff in de berm op Detto te wachten…


 
Ik vermoedt dat mijn zo geliefde ijzeren paard een ietwat uitgestelde puberteit ondergaat. Of hij is teleurgesteld omdat er steeds minder digitale reizigers achterop lijken te zitten. Hoe dan ook; in het staartje van dit avontuur zit zijn eens zo aantrekkelijke wilde karakter jouw midlifecruiser steeds vaker in de weg. Na een halve dag worstelen gooi ik tandenknarsend de handdoek in de ring en kiezen we voor de veiligheid van de saaie snelweg. No problemo als het gas daar niet uit gaat.

Ondanks alles bevalt het elektrische alternatief toch net niet beter.

Mijn trouwe blogbladeraars weten dat Bilbao en San Sebastian op de heenweg een tikkie tegenvielen. Wat ben ik blij dat ze door de kortere rijtijd een verdiende herkansing hebben gekregen. Zo is de Iberico Secreto voor eeuwig in mijn smaakgeheugen gegrift. Zelfs nu als ik erover schrijf loopt het water me spontaan uit de mond.


 
Wat heeft deze bedevaart ons zoal opgeleverd? Zijn we cultureel groter gegroeid? Hebben we het licht gezien? Kan bijna niet missen met zoveel vuurtorens… Ikzelf geloof zo mogelijk nog meer in het goede van de mens. En dat je retour ontvangt wat je uitstraalt. Volgens Roger zijn er geen verschillen tussen Us and Them. Wat mij betreft zijn ze er wel maar zitten ze meestal alleen aan de buitenkant. Overtuigingen die voor mij bij ieder avontuur meer gewicht krijgen.

Ik voel me altijd al meer dan thuis in Spanje. Het bruisende avondleven op straat matcht geweldig met mijn bioritme. Voeg daar de prachtige wegen, het waanzinnige weer, het heerlijke eten en de gezelligheid gerust aan toe.

Gewoon een feestje om daar twee weken met een van je beste motormaatjes te mogen vertoeven.

2 Reacties

  1. Ik deel je mening over Spanje. Met een beetje geluk kom ik er te wonen.

  2. He maat, was een fantastisch avontuur. Ondanks de sores met de bikes enorm genoten. Ik hou in mijn achterhoofd de optie om het verhaal nog eens af te maken door Portugal richting Gibraltar. Ga je zien.

Gesloten voor reacties