Lysebotn : 1.101 km

blader omlaag

Na wat gesteggel over de rekening lijkt de bazin van het hotel zeker van haar overwinning maar hebben de dutchies toch weer gescoord.

De prijs van de kamer was ‘opeens’ 500 kronen hoger dan door de telefoon afgesproken. Aardige lui die Nederlanders; ze leggen zich er zomaar bij neer. Wacht maar tot die heks erachter komt dat we ook hebben gedineerd en dat niet op de rekening stond. Pff volgens mij hebben we onze eerste levende trol ontmoet!

Noorwegen blijkt het land van de superlatieven. Als je alles gezien denkt te hebben is het volgende bergmeer weer mooier, zijn de bomen nog hoger en de strakke bochten toch talrijker. Het houdt maar niet op…


 
Dat geldt trouwens ook voor de afstanden. Als je ff om de berg heen moet rijden omdat een mooie offroad route plotseling bruut wordt afgekapt door een dichte slagboom ben je daar dus wel even zoet mee.

2012-09-01 17.08.29

Tegen het einde van de middag bereiken we Rogaland met de Lysebotveien. Een desolate hoogvlakte bezaaid met enorme kale rotsen en legergroen mos. Als reiziger waan je jezelf aan het einde van de wereld. Het lijkt hier een beetje op de Zwitserse Grimselpas die ik jaren geleden tijdens een avontuur met Durk heb bereden. Alleen hier is hij ruim 70 km lang en bestaat de finale uit 23 heftige haarspelden waarvan de laatste zich in een druipsteengrot bevindt. Onbeschrijfelijk!


 
Na de tunnel kijk je uit op een klein stukje vlak land dat shocking klem zit tussen de Lysefjord en twee enorme rotswanden. Mijn oog valt op een bordje voor een bed & breakfast. De naam Hauane en de typografie roept onmiddelijk herinneringen op aan pension Masja Papaya in Italie. Daar moeten we zijn, al was het alleen maar om die herinnering te eren.


 
Wat we aantreffen zijn 3 prachtige houten gebouwen die zo van de glooiende grashelling lijken af te glijden. Wachtend laven wij onze geteisterde achterkanten in de comfortabel met huiden beklede stoeltjes naast het gezellig brandende openhaardvuur. In afwachting van de heer des huizes die sinds vanmorgen 5:00 op jacht is. Heb je dat ook wel eens? Zo’n plek waar je jezelf vanaf het eerste ogenblik thuisvoelt? Als de goede man met een enorm geweer over zijn schouder met lege handen thuiskomt weet Evert met zijn voorraadje whisky weer een glimlach op zijn verweerde gelaat te toveren. We zitten hier prima!

Voor het avondmaal bezoeken we de haven. Op voorspraak van onze gastvrouw zit daar een restaurant waar enkele geestelijk gehandicapte jongens aan werk zijn geholpen. Kokkie zelf komt rechtstreeks uit Zweden en maakt voor ons een koningsmaal waar we onze vingertjes bij aflikken.

Zelfs de regen kan deze dag onmogelijk voor ons verzieken. Na een laatste glaasje bij het vuur gaan de luiken als vanzelf dicht.

IMG_0745

3 Reacties

 1. He mannen, als ik het zo lees doen jullie weer prachtige ervaringen op en ontmoeten een bont gezelschap mensen. Geweldig om te lezen. Veel mooie km nog. Wacht in spanning op het volgende verslag. Gr.

 2. Hoi Wilco,

  Weer een schitterend verslag en mooie foto’ s, we genieten ervan.
  Rij voorzichtig maar met veel plezier!

 3. Hoi Wilco,

  Prachtige verhalen. Elke keer dat er weer een melding binnenkomt om aan te kondigen dat er een nieuw reisverslag staat kijk ik direct. Ze mogen best langer hoor!! Geen foto van de trol?

  Groetjes,
  Bert

Gesloten voor reacties