Bayárcal : 2.183 km

blader omlaag

De dame achter de receptie van hotel Donya Pakita spreekt me met mijn naam aan voordat ik me heb voorgesteld. Een leuke binnenkomer.

San Juan is een klein en relaxed dorpje in het uiterste Zuid-Oosten van Spanje. Het wordt gered van de broeikasterreur door de ligging in het Nationale landschapspark Cabo de Gata. Tijdens onze rit rijden we namelijk regelmatig tussen enorme concentraties van broeikassen die opgespannen zijn met plastic zeil. Ze zijn foeilelijk, ze stinken als bunzings en er lopen veel ongure types rond. Het tweede onderwerp waarvan ik niet begrijp hoe men er in Spanje mee kan leven.


 
Er komt steeds een beetje meer van dit geweldige land binnen bij ons. De ochtenden worden relaxter en het vertrek minder gehaast. Vandaag is er eindelijk gelegenheid voor het ketting-smeer-ritueel. Geen zware klus maar het is inmiddels al zo warm dat het zweet me aan alle kanten uitbreekt. Even moet ik denken aan de kou en de regen in Noorwegen. Wat lijkt me dat nu eventjes lekker! Evert gruwelt waarschijnlijk al bij het idee.

Om bij de Sierra Nevada te komen moeten we dwars door de industrie van Almeria heen. Zuidelijker kunnen we niet meer. Aan de overkant van de plas ligt Africa. De tocht zal ons de komende dagen in westelijke richting leiden. Eenmaal in de bergen begint het grote genieten weer.


 
Voor de lunch vinden we bij toeval een geweldige plek. We ontmoeten Crazy Frank die bij de huisraad van hotel Posada de los Arrieros lijkt te horen. In het seizoen neemt hij toeristen mee om per paard of sledehond avontuurlijke tochten te maken. Hij staat er op dat we de kamers bekijken. Het hotel is van zijn familie geweest en nu verkocht aan vriend en kokkie Jose. Ooit geboren in Guadix is hij stukje bij beetje het stadsleven ontvlucht. Nu zijn de bergen zijn leven. Hij vraagt zich af waarom we niet gewoon blijven plakken vannacht.

Als we eenmaal aan dat idee beginnen te wennen bedenken we het plan om zonder bagage de Alpujarra’s te doorkruisen. We genieten met volle teugen van onze machines die over de weg dartelen als gekke koeien die het voorjaar ruiken. En nog steeds geen kezels gezien!

Telefoonbereik hebben we hier sowieso niet en het internet weigert ook even als de stroom wegvalt. Voor het eten raken we aan de praat met de rest van familie Crazy Frank, de enige andere gasten voor het diner. Een bont gezelschap van spanjaarden, fransen en nederlanders waarmee we eindelijk verbaal de diepte in kunnen. Want dat is wat ik tot nu toe een beetje mis. Inmiddels beheers ik genoeg Spaanse woorden om aan de belangrijkste levensbehoeften te geraken. Dat is natuurlijk lang niet genoeg voor een goed gesprek. Om meer te leren over de mensen hier.


 
Morgen ontmoeten we Bruno. Die kan ons waarschijnlijk meer vertellen over de lotgevallen van Berti. Onverwachts voor plots prangende zaken afgereisd naar Belgie. Het wordt nog spannend of hij zich bij ons kan voegen later deze week.

IMG_0545

5 Reacties

 1. Zo, prachtige foto’s weer. Wilco, het regent hier en de temperatuur hopt deze week van 13 graden naar 20 graden vandaag!
  Veel plezier vandaag en ik wacht vol smart op een volgend bericht. xxx

 2. Wat leuk om te lezen dat jullie zo genieten, maar wij liften daar heerlijk op mee.
  Wees blij dat het er lekker warm is, hier alleen dit weekend nog een lekker temperatuurtje. Geniet van al het
  moois en elke dag. We kijken uit naar het volgende verhaal. Succes en plezier.

 3. Zo te horen mis je het Nederlandse weer. Mooie foto’s en je weet je leuke verhaal goed te presenteren. Hier gaat alles zijn gangetje.

 4. Leuk om je belevenissen te lezen. Prachtige foto’ s. We kennen de omgeving waar jullie nu toeren van onze vakantie vorig jaar, maar dan vanuit de auto. Veel succes met het vervolg van jullie reis.

 5. Wat heb je aan een plan, als je je er altijd aan moet houden?
  De kracht van een plan is om er vanaf te kunnen wijken. Dan pas krijg je het echte avontuur.
  Zou “Leidraad” een ander woord kunnen zijn voor “Plan”?
  Ik lees dat jullie genieten en daar is het allemaal om begonnen.
  Geniet ze nog even verder.
  Wat voor talen moet je nog allemaal gaan leren voor de volgende reis??

Gesloten voor reacties